BAHAN-BAHANNYA :-)
10 keping kepak ayam saiz besar
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1/2 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh garam
Tepung kentang seckupnya (anggaran 1 - 1 1/4 cawan)
1/3 cawan kacang tanah goreng
1 camca besar bijan, digoreng tanpa minyak hingga wangi
BAHAN-BAHAN SOS :-)
1 cawan madu (boleh guna 'golden syrup)
3 ulas bawang putih, dicincang halus
3 tangkai cili kering, buang biji, dan hiris memanjang
1 camca besar gula perang
1 camca besar mustard
1 camca teh cuka makan 'JALEN'
1/2 camca teh garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kepak ayam dicuci, kemudian potong 2 setiap 1, cuci dan toskan. Gaul dengan halia dan bawang putih yang ditumbuk halus serta garam. Gaul rata dan perap 30 minit. Kemudian salut setiap satu dengan tepung kentang (anda boleh beli dipasaraya, Tesco, MyDin, Aeon, Giant dan sebagainya atau di kedai2 baking). Ketepikan.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Goreng ayam tadi selama 5 minit, balik2kan, kemudian angkat dan toskan minyaknya. Panaskan kembali minyak, gunakan api sederhana dan goreng sekali lagi hingga kuning keemasan, balik2kan ayam agar masak sekata. Angkat dan toskan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 3 camca besar. Tumis bawang putih yang dicincang halus dan juga cili kering, hingga harum. Masukkan madu (atau golden syrup), gula perang, cuka makan, mustard dan garam. Kacau rata dan masak hingga berbuih, guna api kecil.
- Masukkan ayam goreng tadi dan gaul hingga rata. Tambah kacang tanah dan bijan. Kacau rata2 dan boleh matikan api. Sedap dimakan begitu saja atau bersama nasi...Selamat mencuba!
Thank you Mat Gebu!!
http://www.tiffinbiru.com/2015/02/ayam-madu-rangup-ala-korea.html
No comments:
Post a Comment