Wednesday, January 28, 2015

KUIH MANGKUK KASTARD PULUT HITAM








 SUMBER: CITARASAWAN
http://citarasawan.blogspot.com/2015/01/kuih-mangkuk-kastard-pulut-hitam.html

 
DOH KULIT

1/2 cawan tepung pulut hitam
1/2 cawan tepung pulut putih
1/2 cawan santan
1/2 st garam


INTI KASTARD

1bj telur A
1 1/2 sb tepung gandum
1/2 sb tepung kastard
2 sb gula pasir
1 cwn santan sederhana pekat
1/4 st garam
sedikit pewarna kuning


CARANYA

1. Satukan bahan kulit, adun seperti kuih buah melaka.
2. Ambil doh, tekan dlm acuan seperti kulit tart. Trim bahagian atas. Kulit jangan terlalu tebal, buat nipis sedikit supaya tak liat. ( seperti gambar di atas)
3. Satukan bahan kastard, masak hingga naik wap.
4. Tuang dalam doh tadi.
5. Panaskan kukusan dan kukus selama 20 - 25 minit dgn api sederhana.
6. Sejukkan dulu baru keluarkan kuih dari acuan.
 

 





































No comments:

Post a Comment