.
BAHAN-BAHAN PERAP
500 gram
daging - hiris
2 sudu
besar kicap pekat karamel
3 sudu
besar gula apong (boleh kurangkan) Bahan-bahan kisar:
3 batang
serai
sedikit
lengkuas
1 biji
bawang besar
7 biji
bawang merah
1 ulas
bawang putih
15
tangkai lada kering
1/3 cawan
prune@kismis hitam
BAHAN-BAHAN TUMIS
Rempah
tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
5 biji
bawang merah – dimayang
Lebih
kurang 1-2 sudu besar rempah kurma
2 sudu
besar kerisik
minyak
masak secukupnya
sedikit
air asam jawa garam secukup rasa
CARA-CARANYA
1. Gaul
daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati.
Perap
seketika.
2.
Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila
bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang
dikisar. Kacau sebati.
3.
Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau.
4.
Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi.
5.
Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging sukar empuk
tambahkan sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api kecil. Kacau sekali
sekala supaya tidak hangus.
6.
Masukkan kismis hitam @ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau lagi biar
mesra.
7.
Masukkan kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah pekat dan
daging benar-benar empuk.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas,
ketupat nasi, lemang, ketupat daun palas dan juga boleh juga dimakan bersama.Sumber: Anis's Dairy
Bahan-bahan perap:
500 gram daging - hiris
2 sudu besar kicap pekat karamel
3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)
Bahan-bahan kisar:
3 batang serai
sedikit lengkuas
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering
1/3 cawan prune@kismis hitam
Bahan-bahan tumis:
Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
5 biji bawang merah - dimayang
>< 1-2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga
sebati. Perap seketika.
2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang
dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan
bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.
3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan
naik bau.
4. Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi.
5. Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging
sukar empuk tambahkan sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api
kecil. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus.
6. Masukkan kismis hitam@ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau
lagi biar mesra.
7. Masukkan kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah
pekat dan daging benar-benar empuk.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, ketupat nasi, lemang,
ketupat daun palas dan juga boleh juga dimakan bersama roti.
Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
Assalamualaikum dan
selamat pagi semua. Curi-curi masa menulis entri kali ini. Serba ringkas
dan cepat. Sejak tinggal di Sarawak ini saya selalu dihidangkan dengan
masakan daging cara ini tatkala menghadiri majlis makan-makan. Lebih
kurang masakan kicap daging kalau kita di semenanjung cuma dalam masakan
ini ditambah kerisik, kismis hitam, gula apong dan lainnya. Rasanya
unik sedikit bila ditambah bahan-bahan ini.
Resepi saya ambil dari blog masakan kepunyaan Mynoraza iaitu 'Ariff
Bonda'. Terima kasih diucapkan. Sesetengah bahan mentah dan sukatannya
ada yang saya tukar ikut kesesuaian dan tidak mengikut sepenuhnya resepi
ini.
Resepi akan saya letakkan bila ada masa nanti sebab saya kena berhenti
untuk melunaskan kerja-kerja rumah. Jumpa lagi nanti, insyaAllah...
Bahan-bahan perap:
500 gram daging - hiris
2 sudu besar kicap pekat karamel
3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)
Bahan-bahan kisar:
3 batang serai
sedikit lengkuas
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering
1/3 cawan prune@kismis hitam
Bahan-bahan tumis:
Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
5 biji bawang merah - dimayang
>< 1-2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga
sebati. Perap seketika.
2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang
dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan
bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.
3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan
naik bau.
4. Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi.
5. Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging
sukar empuk tambahkan sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api
kecil. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus.
6. Masukkan kismis hitam@ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau
lagi biar mesra.
7. Masukkan kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah
pekat dan daging benar-benar empuk.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, ketupat nasi, lemang,
ketupat daun palas dan juga boleh juga dimakan bersama roti.
Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
Assalamualaikum dan
selamat pagi semua. Curi-curi masa menulis entri kali ini. Serba ringkas
dan cepat. Sejak tinggal di Sarawak ini saya selalu dihidangkan dengan
masakan daging cara ini tatkala menghadiri majlis makan-makan. Lebih
kurang masakan kicap daging kalau kita di semenanjung cuma dalam masakan
ini ditambah kerisik, kismis hitam, gula apong dan lainnya. Rasanya
unik sedikit bila ditambah bahan-bahan ini.
Resepi saya ambil dari blog masakan kepunyaan Mynoraza iaitu 'Ariff
Bonda'. Terima kasih diucapkan. Sesetengah bahan mentah dan sukatannya
ada yang saya tukar ikut kesesuaian dan tidak mengikut sepenuhnya resepi
ini.
Resepi akan saya letakkan bila ada masa nanti sebab saya kena berhenti
untuk melunaskan kerja-kerja rumah. Jumpa lagi nanti, insyaAllah...
Bahan-bahan perap:
500 gram daging - hiris
2 sudu besar kicap pekat karamel
3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)
Bahan-bahan kisar:
3 batang serai
sedikit lengkuas
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering
1/3 cawan prune@kismis hitam
Bahan-bahan tumis:
Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
5 biji bawang merah - dimayang
>< 1-2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga
sebati. Perap seketika.
2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang
dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan
bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.
3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan
naik bau.
4. Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi.
5. Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging
sukar empuk tambahkan sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api
kecil. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus.
6. Masukkan kismis hitam@ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau
lagi biar mesra.
7. Masukkan kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah
pekat dan daging benar-benar empuk.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, ketupat nasi, lemang,
ketupat daun palas dan juga boleh juga dimakan bersama roti.
Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
No comments:
Post a Comment