Monday, February 2, 2015

DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK
















.


BAHAN-BAHAN PERAP

500 gram daging - hiris
2 sudu besar kicap pekat karamel
3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan) Bahan-bahan kisar:
3 batang serai
sedikit lengkuas
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering
1/3 cawan prune@kismis hitam

BAHAN-BAHAN TUMIS

Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
5 biji bawang merah – dimayang
Lebih kurang 1-2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sedikit air asam jawa garam secukup rasa

CARA-CARANYA

1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati.
Perap seketika.

2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.

3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau.

4. Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi.

5. Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging sukar empuk tambahkan sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api kecil. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus.

6. Masukkan kismis hitam @ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau lagi biar mesra.
7. Masukkan kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah pekat dan daging benar-benar empuk.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, ketupat nasi, lemang, ketupat daun palas dan juga boleh juga dimakan bersama.


Sumber: Anis's Dairy




Bahan-bahan perap: 500 gram daging - hiris 2 sudu besar kicap pekat karamel 3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan) Bahan-bahan kisar: 3 batang serai sedikit lengkuas 1 biji bawang besar 7 biji bawang merah 1 ulas bawang putih 15 tangkai lada kering 1/3 cawan prune@kismis hitam Bahan-bahan tumis: Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka 5 biji bawang merah - dimayang >< 1-2 sudu besar rempah kurma 2 sudu besar kerisik minyak masak secukupnya sedikit air asam jawa garam secukup rasa Cara-caranya: 1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika. 2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati. 3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau. 4. Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi. 5. Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging sukar empuk tambahkan sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api kecil. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus. 6. Masukkan kismis hitam@ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau lagi biar mesra. 7. Masukkan kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah pekat dan daging benar-benar empuk. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, ketupat nasi, lemang, ketupat daun palas dan juga boleh juga dimakan bersama roti.

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Curi-curi masa menulis entri kali ini. Serba ringkas dan cepat. Sejak tinggal di Sarawak ini saya selalu dihidangkan dengan masakan daging cara ini tatkala menghadiri majlis makan-makan. Lebih kurang masakan kicap daging kalau kita di semenanjung cuma dalam masakan ini ditambah kerisik, kismis hitam, gula apong dan lainnya. Rasanya unik sedikit bila ditambah bahan-bahan ini. Resepi saya ambil dari blog masakan kepunyaan Mynoraza iaitu 'Ariff Bonda'. Terima kasih diucapkan. Sesetengah bahan mentah dan sukatannya ada yang saya tukar ikut kesesuaian dan tidak mengikut sepenuhnya resepi ini. Resepi akan saya letakkan bila ada masa nanti sebab saya kena berhenti untuk melunaskan kerja-kerja rumah. Jumpa lagi nanti, insyaAllah... Bahan-bahan perap: 500 gram daging - hiris 2 sudu besar kicap pekat karamel 3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan) Bahan-bahan kisar: 3 batang serai sedikit lengkuas 1 biji bawang besar 7 biji bawang merah 1 ulas bawang putih 15 tangkai lada kering 1/3 cawan prune@kismis hitam Bahan-bahan tumis: Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka 5 biji bawang merah - dimayang >< 1-2 sudu besar rempah kurma 2 sudu besar kerisik minyak masak secukupnya sedikit air asam jawa garam secukup rasa Cara-caranya: 1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika. 2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati. 3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau. 4. Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi. 5. Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging sukar empuk tambahkan sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api kecil. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus. 6. Masukkan kismis hitam@ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau lagi biar mesra. 7. Masukkan kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah pekat dan daging benar-benar empuk. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, ketupat nasi, lemang, ketupat daun palas dan juga boleh juga dimakan bersama roti.

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Curi-curi masa menulis entri kali ini. Serba ringkas dan cepat. Sejak tinggal di Sarawak ini saya selalu dihidangkan dengan masakan daging cara ini tatkala menghadiri majlis makan-makan. Lebih kurang masakan kicap daging kalau kita di semenanjung cuma dalam masakan ini ditambah kerisik, kismis hitam, gula apong dan lainnya. Rasanya unik sedikit bila ditambah bahan-bahan ini. Resepi saya ambil dari blog masakan kepunyaan Mynoraza iaitu 'Ariff Bonda'. Terima kasih diucapkan. Sesetengah bahan mentah dan sukatannya ada yang saya tukar ikut kesesuaian dan tidak mengikut sepenuhnya resepi ini. Resepi akan saya letakkan bila ada masa nanti sebab saya kena berhenti untuk melunaskan kerja-kerja rumah. Jumpa lagi nanti, insyaAllah... Bahan-bahan perap: 500 gram daging - hiris 2 sudu besar kicap pekat karamel 3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan) Bahan-bahan kisar: 3 batang serai sedikit lengkuas 1 biji bawang besar 7 biji bawang merah 1 ulas bawang putih 15 tangkai lada kering 1/3 cawan prune@kismis hitam Bahan-bahan tumis: Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka 5 biji bawang merah - dimayang >< 1-2 sudu besar rempah kurma 2 sudu besar kerisik minyak masak secukupnya sedikit air asam jawa garam secukup rasa Cara-caranya: 1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika. 2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati. 3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau. 4. Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi. 5. Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging sukar empuk tambahkan sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api kecil. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus. 6. Masukkan kismis hitam@ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau lagi biar mesra. 7. Masukkan kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah pekat dan daging benar-benar empuk. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, ketupat nasi, lemang, ketupat daun palas dan juga boleh juga dimakan bersama roti.

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin

No comments:

Post a Comment