Tuesday, May 27, 2014

MAKARONI BAKAR ALA MELAYU





BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram makaroni yang belum direbus, rebus hingga lembut dan toskan, gaul dengan sedikit mentega
Parutan keju mozarella secukupnya
White sauce secukupnya (resipi dibawah)
Inti secukupnya (resipi dibawah)
Cincangan daun parsley secukupnya

BAHAN-BAHAN INTI :-)
400 gram daging cincang
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 inci halia, cincang halus
1 batang serai, ambil bahagian putih dan cincang halus
1 tangkai daun kari, hiris halus
1 tin tomato plum, diramas
1 camca besar penuh rempah kari daging
1 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
1/4 bahagian traffic light capsicum, didadu
1/3 cawan air
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN SOS PUTIH :-)
500 ml susu segar
2 1/2 camca besar tepung gandum
Sedikit parutan biji buah pala
Lada hitam kisar secukupnya
Garam secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan daun kari hingga harum, masukkan daging kisar dan goreng hingga daging berubah warna. Tambah rempah kari, goreng sekejap dan tambah sos cili, sos tomato dan tomato plum yang diramas. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan serbuk lada hitam. Tuang sedikit air dan masak hingga pekat. Tambah trafficlight capsicum dan garam secukup rasa, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matika api. Ketepikan.
  2. UNTUK SOS PUTIH :- Panaskan susu segar, kemudian masukkan tepung gandum dan kacau hingga sebati. Masak dengan api kecil dan terus mengacau. Tambah parutan biji pala, lada hitam kisar dan sedikit garam. Kacau rata dan masak hingga sos putih kelihatan pekat. Matikan api dan tutup periuk tadi. Ketepikan.
  3. UNTUK MAKARONI BAKAR ALA MELAYU :- Panaskan oven pada suhu 180C, lenser bekas berukuran 10inci x 8inci x 2inci dengan mentega. Masukkan 1/2 bahagian makaroni, lapiskan dengan 1/2 bahagian inti, ratakan, dan 1/2 bahagian sos putih, ratakan dan tabur parutan keju secukupnya.
  4. Lapis dengan baki makaroni, inti, sos putih dan akhir sekali baki parutan keju mozarella. Tabur hirisan daun parsley dan bakar 40 - 45 minit atau hingga permukaan kelihatan perang keemasan. Keluar dan biar suam. Hidangkan bersama sos kegemaran anda.

Sumber: Dapur Tanpa Sempadan
http://www.tiffinbiru.com/2013/01/makaroni-bakar-ala-melayu.html

No comments:

Post a Comment