Sunday, May 25, 2014

PASTRI BUAH BERKASTARD


Dari: Dapur Tanpa Sempadan - http://www.tiffinbiru.com/2010/11/pastri-buah-berkastard.html


P1230553
Ehem..ehem..salam semua, selamat petang, buat apa tu. Mat gebu biasa2 saja. Tadi masa mat kemas2 peti sejuk, ada baki puff pastry dalam 7 keping. Puas ni fikit nak buat apa lah kan, yang letak2 inti tuna tu dah biasa..macam jemu pulak. Memandangkan ada buah2 segar mat beli semalam di Tesco, ada strawberry, kiwi, mangga dan anggur, apa kata buat sesuatu yang sedap dan tak muak bila dimakan. Maka dengan rajinnya mat gebu pun memulakanlah operasi. Buatnya tak susah, hanya perlu, buat kastard dan pastry tu harus dibentuk seperti kotak. Nanti anda boleh lihat dibawah macam mana mat buat..

P1230564
Rasa dia sungguh sedap, rangup, rasa lemak kastard tu dan juga ada masam2 manis dari gabungan buah2 segar. Yang ni mat rasanya orang boleh buat. Buah2an tu ,boleh guna apa2 buah yang anda rasa sesuai, kalau nak guna betik pun ok, tembikai susu tak pun nenas..haa pilihan terletak pada kreativiti anda, tapi jangan lah letak manggis ke tak pun rambutan ke, adehhh kalau yang tu dah menderhaka terlebih sangat. Ok jomm kita semak resipi senang ni...

BAHAN KRIM KASTARD :-)
200 ml susu sejat "ideal"
2 kuning telur
30 gram gula halus
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

BAHAN LAIN :-)
6 - 7 keping puff pastry jenama "KAWAN", saiz 4 inci x 4 inci
Buah strawberry secukupnya, hiris
Buah kiwi secukupnya, hiris nipis
Isi buah mangga secukupnya, hiris serong


CARA MEMBUATMYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 untuk kastard kecuali esen vanilla, kacau dengan whisk hingga sebati. Jerang atas api kecil sambil dikacau perlahan tanpa henti sehingga pekat, matikan api, masukkan esen vanilla dan kacau rata. Tutup periuk dan ketepikan.
  2. Ambil sekeping puff pastry, kerat dua. Satu bahagian dibuat ruang seperti dalam gambar di atas, sapu kuning telur pada bahagian yang tidak ditebuk, letakkan pastry yang bertebuk atasnya dan tekan sedikit biar lekat. Sapu kuning telur atas pastry dan susun dalam dulang pembakar, buah hingga siap.
  3. Bakar pada suhu 200C selama 20 minit atau hingga kuning keemasan, kalau oven anda ada fungsi "kipas", boleh "ON" kan. Bila masak, alih atas jaringan dan sejukkan.
  4. Ambil satu pastry tadi, tekan sikit bahagian tengahnya untuk membentuk ruang. Paipkan kastard seperti dalam gambar. Susun buah2an mengikut kreativit masing2. Ayak sedikit snow powder sebagai penyeri sebelum dihidangkan...Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment