Thursday, May 22, 2014

Soto Ayam




Bahan Untuk Kuah Soto:-
2 - 3 ketul serangka ayam, cuci bersih dan toskan
20 batang kaki ayam, potong hujung jarinya, cuci dan toskan
2 keping dada ayam, cuci, toskan dan perap dgn kunyit, garam dan halia 1/2 jam
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
2 camca besar rempah sup "ADABI"
1 1/2 camca besar rempah kurma "ADABI"
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)

Bahan Kisar Halus:-
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah kecil
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 camca teh lada hitam biji
4 biji buah keras
1 inci kunyit hidup

Bahan Lada Kicap:-
10 - 15 biji cili padi
2 biji bawang putih
1 cawan kicap manis

Bahan2 Lain:-
Nasi Impit
Tauhu, goreng dan dihiris
Soon goreng (jgn cuci soon, terus goreng dalam minyak panas)
Taugeh, dicelur sekejap
Bawang goreng
Daun sup/bawang
Begedel (resipi dibawah)
Kacang tanah goreng

Cara membuat kuahnya:-
Dalam periuk, tuang 1/2 cawan minyak, masukkan rempah tumis dan goreng hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan kacau goreng hingga terbit minyak. Masukkan rempah sup dan rempah kurma, tuang sedikit air dan kacau hingga rata. Masak guna api sederhana.
Kemudian masukkan kaki ayam, serangka, serai dan lengkuas titik. Kacau hingga rata. Tuang air anggaran 3 - 4 liter. Masukkan 1 camca teh garam dan masak dgn api sederhana. Biar merenih 45 minit ke 1 jam. (Boleh tambah air jika kurang)
Dada ayam yg diperap tadi, goreng hingga masak tapi jgn sampai garing. Angkat, toskan dan bila sejuk boleh lah dicarik halus. Ketepikan.
Penyedian Soto:- Dalam mangkuk, masukkan nasi impit yg telah dipotong dan taugeh. Tuang kuah soto hingga 3/4 penuh. Bubuh kacang goreng, tauhu, begedel, soon, bawang goreng, daun sup/bawang dan akhir sekali lada kicap (jika suka).
Untuk Lada Kicap:- Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat, masukkan kicap manis dan gaul rata.






Sumber: tiffinbiru.com

Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan

Posted By Maznah Adnan on Facebook on 15 Februari 2014

No comments:

Post a Comment