Bahan-Bahan Tart Nenas Gulung
250gm butter
2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi
1 bj kuning telur
1 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 1/4 cawan tepung gandum
~ utk tart gulung(3 3/4 cawan tepung gandum ~ utk tart bunga)*
kalau nak buat tart bunga kena tambahkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai dan tidak terlalu lembik.. jgn terlalu banyak ya nanti keras lak
jem nenas secukupnya ~ digentel dengan bulat2 (kecik sedikit dari guli)
Hiasan:
1biji kuning telur
1 titik pewarna kuning
1 sudu air
Bancuh ketiga-tiga bahan ini sehingga sebati.
Cara-cara membuat Tart Nenas Gulung
Ayak ke tiga-tiga tepung.Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
Pukul lagi hingga sebati.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
Perap sebentar supaya doh ini mesra.Ketika membuat tart gulung ini buat la macam biasa ya.. (dari start picit doh kat acu tart tu, letak inti yang digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur ) Buat hingga adunan habis dan bakar sehingga masak dgn suhu 175 - 180C. Bakar dalam anggaran 25 minit.Angkat dan sejukkan atas rack dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Gambar: Tart Nenas Gulung Bahan-Bahan Tart Nenas Gulung 250gm butter 2 sudu besar gula castor 2 sudu besar minyak sapi 1 bj kuning telur 1 sudu besar tepung kastard 1/2 cawan tepung jagung secubit garam 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung(3 3/4 cawan tepung gandum ~ utk tart bunga)* kalau nak buat tart bunga kena tambahkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai dan tidak terlalu lembik.. jgn terlalu banyak ya nanti keras lak jem nenas secukupnya ~ digentel dengan bulat2 (kecik sedikit dari guli) Hiasan: 1biji kuning telur 1 titik pewarna kuning 1 sudu air Bancuh ketiga-tiga bahan ini sehingga sebati. Cara-cara membuat Tart Nenas Gulung Ayak ke tiga-tiga tepung.Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.Pukul lagi hingga sebati.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.Perap sebentar supaya doh ini mesra.Ketika membuat tart gulung ini buat la macam biasa ya.. (dari start picit doh kat acu tart tu, letak inti yang digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur ) Buat hingga adunan habis dan bakar sehingga masak dgn suhu 175 - 180C. Bakar dalam anggaran 25 minit.Angkat dan sejukkan atas rack dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment