Tuesday, July 22, 2014
ALMOND SRI ARJUNA
Bahan-Bahannya:
250gm butter
100gm gula halus
50gm tepung jagung
50gm badam kisar
50gm badam cincang
200gm badam biji (bakar)
300gm tepung gandum
3 camca besar nestum
1camca teh esen vanila
1 camca teh baking powder
1 biji kuning telur
Cokelat masakan
Shortening (lemak sayuran)
Paper cup kecil
Cranya:
(Bahan A)
Ayak tepung gamdum, tepung jagung dan baking powder dalam bekas.
Putar gula dan butter kemudian masukkan kuning telur dan esen vanila.
Masukkan Bahan A, nestum dan badan kisar. Gaul dengan spatula hingga menjadi doh.
Ambil sedikit adunan, bulat-bulatkan dan masukkan badam di dalamnya kemudian gentel-gentelkan menjadi berbentuk bujur.
Buat sehingga habis dan bakar dalam dulang pembakar selama 15 - 20 minit. Angkat dan sejukkan.
Cairkan cokelat masak secara double boiler dan masukkan lemak sayuran mengikut kesesuaian.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment