Sumber: Sky's Blue Kitchen
http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/03/hari-yang-memenatkan-kuih-lobak-putih.html
BAHAN-BAHA A
40 gm potato flour 80 gm wheat starch 200 gm tepung beras 480 gm air
BAHAN-BAHAN B
250 gm lobak putih d parut kasar 100 gm udang kering _ d rendam dan d ramas / d tumbuk kasar 6 tbsp minyak 1 biji cili merah _ d buangkan bijinya dan d cincang 420 gm air
BAHAN-BAHAN C
1/2 tbsp garam 2 1/2 tbsp gula 1/2 tsp serbuk lada putih 1 tsp minyak bijan 1/2 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
Gambar i
Gambar ii
CARA-CARANYA:
- Campurkan bahan² A. Gaul rata dan ketepikan.
- Celur lobak putih ke dalam air mendidih dan toskan.. Ketepikan.
- Panaskan minyak ( rujuk bhn² B )... masukkan udang kering dan tumis sehingga garing.
- Setelah itu masukkan cili merah dan tumis seketikan lagi.
- Tambahkan air dan bhn² C.. gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
- Masukkan adunan bhn² A dan lobak putih.. Gaul dan masak sehingga ianya menjadi pekat seperti d dalam gambar i d atas api kecil.
- Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang pengukus dan kukus sehingga ianya masak.
- Sejukkan sebelum memotong.
- Potong kuih lobak putih yang telah sejuk sepenuhnya itu kepada kepingan nipis. Goreng dengan sedikit minyak seperti dalam gambar ii sehingga kekuningan d kedua belah bahagian.
- Hidang bersama cicah kegemaran masing² atau boleh juga d makan tanpa sos.
No comments:
Post a Comment