Monday, July 7, 2014

KUIH LOBAK PUTIH




Sumber: Sky's Blue Kitchen
http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/03/hari-yang-memenatkan-kuih-lobak-putih.html


BAHAN-BAHA A

40 gm potato flour 80 gm wheat starch 200 gm tepung beras 480 gm air
BAHAN-BAHAN B

250 gm lobak putih d parut kasar 100 gm udang kering _ d rendam dan d ramas / d tumbuk kasar 6 tbsp minyak 1 biji cili merah _ d buangkan bijinya dan d cincang  420 gm air

BAHAN-BAHAN C
  1/2 tbsp garam 2 1/2 tbsp gula 1/2 tsp serbuk lada putih 1 tsp minyak bijan 1/2 tsp perencah pati ikan bilis Tumix




Gambar i



Gambar ii




CARA-CARANYA:
  1. Campurkan bahan² A. Gaul rata dan ketepikan.
  2. Celur lobak putih ke dalam air mendidih dan toskan.. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak ( rujuk bhn² B )... masukkan udang kering dan tumis sehingga garing.
  4. Setelah itu masukkan cili merah dan tumis seketikan lagi.
  5. Tambahkan air dan bhn² C.. gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
  6. Masukkan adunan bhn² A dan lobak putih.. Gaul dan masak sehingga ianya menjadi pekat seperti d dalam gambar i d atas api kecil.
  7. Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang pengukus dan kukus sehingga ianya masak.
  8. Sejukkan sebelum memotong.
  9. Potong kuih lobak putih yang telah sejuk sepenuhnya itu kepada kepingan nipis. Goreng dengan sedikit minyak seperti dalam gambar ii sehingga kekuningan d kedua belah bahagian.
  10. Hidang bersama cicah kegemaran masing² atau boleh juga d makan tanpa sos. 

No comments:

Post a Comment