Tuesday, July 8, 2014

APAM PERLIS




These custard filled pancakes are easy to do and lovely to eat. My hubby can eat 6 in one go! LOL. I can easily down 4. Lydia eats 2 with ease.

I saw a few recipes and settled for one that uses Eno fruit salt because I know Eno gives batters a beautiful and delicious type of fluffiness.



Later I found out that Kelantan and Terengganu also have this snack, but comes with the name Telinga Lembik (soft ears). Since all these states are near to Thailand, it's no surprise that this Thai influenced snack is also popular there.




ADUNAN APAM (PANCAKE)

Bahan-Bahannya:
150gm Tepung serbaguna
250ml air atau air pandan
1 Titik pewarna kuning / hijau
1 Sudu teh Eno buah-buahan

Caranya:

1.     Campurkan tepung, air dan pewarna dan kacau sehingga adunan menjadi halus. Masukkan  
        Eno dan kacau (ia akan berdesis). Ketepikan selama 15 minit.

2.     Panaskan kuali (pan) di atas api yang sederhana, bubuh 2 titik minyak dan lapkan sekeliling
        pan dengan menggunakan kertas tisu.

3.    Sendukkan satu sudu sup Cina adunan tadi ke dalam pan dan biarkan sehingga permukaannya
       masak rata.

4.    Angkat pancake yang sudah dan bubuh di atas pinggan yang rata dan ulang lagi proses membuat 
       pancake seperti tadi.

5.    Sementara menunggu pancake yang kedua masak, isikan pancake yang pertama tadi di dalam 
       acuan karipap. Pastikan pancake betul-betul telah sejuk. Masukkan inti dan kemudian  tutup    
       acuan karipap untuk mendapatkan bentuk seperti karipap.
    

INTI KASTAD

Bahan-Bahannya:

2 Biji telur
80gm gula
Secubit garam
20gm tepung kastad atau tepung jagung jika untuk inti kastad berwarna kuning
100gm santan kelapa
100gm air atau air pandan
* 2 helai daun pandan yang diracik-racik (untuk inti kastad berwarna kuning sahaja)

Caranya:

1.    Pukul telur, garam dan gula sehingga sebati. Masukkan tepung kastad atau tepung jagung dan
       gaul lagi sehingga rata. Masuukan santan kelapa dan gau lagi kemudian masukkan air dan kacau.

2.    Tuangkan adunan ke dalam belanga bersama daun pandan.

3.    Masakkan di atas api yang sederhana, kacau senantiasa sehingga adunan masak dan menjadi
       pekat.

4.    Biarkan betul-betul sejuk sebelum digunakan sebagai inti.







Sumber: http://wendyinkk.blogspot.com/2012/11/apam-perlis-mff-kedah-perlis-5.html

No comments:

Post a Comment