Tuesday, July 15, 2014
MINI CHICKEN POT PIES
BAHAN-BAHANNYA:
1 sudu makan butter
1/4 cawan lobak merah yang telah dipotong dadu
1/4 cawan cendawan yang telah dipotong dadu
1/4 cawan bawang besar yang telah dipotong dadu
1/4cawan daun seleri yang telah dipotong dadu
1/4 cawan dada ayam yang telah direbus dan dipotong dadu
1sudu makan butter
1 sudu makan tepung gandum
3/4 cawan chicken stock Maggi atau air rebusan ayam
1 sudu makan bawang putih yang telah dikisar halus
Garam, serbuk lada putih dan serbuk perasa
8 keping roti sandwich
1. Panaskan butter dan tumis bawang besar hingga naik bau. Kemudian masukkan sayur-sayuran
dan tumis hingga empuk. Masukkan ayam, lada sulah dan garam.
2. Panaskan butter dan tumis bawang putih. Kemudian dan masukkan tepung sedikit demi sedikit
dan kau sehingga berwarna kekuningan. Masukkan chicken stock dan kacau lagi sehingga
menjadi pekat. Angkat dan ketepikan. Masukkan garam, serbuk perasa dan lada sulah.
Kemudian masukkan sayuran tumis dan ayam tadi.
3. Potongkan roti berbentuk bulat seperti dalam gambar dan ratakan roti dengan penguli. Sapukan
dulang pembakar dengan butter. Letakan roti bulat tadi ke dalam dulang tersebut dan bakar pada
suhu 275C selama 25 hingga 30 minit sehingga mangkuk roti menjadi kuning keemasan.
4. Keluarkan mangkuk roti dan sejukkan.
5. Isikan mangkuk roti dengan sayuran tumis tadi. Hiaskan dengan daun kucai dan daun parsley
atau daun sup.
http://kongsidapur.blogspot.com/2014/07/mini-chicken-pot-pies.html
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment