Bhn² ( Tortilla .. Boleh untuk 10 keping )
2 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air panas
1/4 cawan air sejuk
*( Nak bubuh garam pun boleh.. i tak bubuh yer )
Minyak zaitun / mentega
Bhn² Inti
1 ketul peha ayam _ d buang kulit dan d potong kecil
1 biji cili merah _ d hiris
1/2 biji capsicum hijau _ d hiris
1 biji bawang besar _ d hiris
1/2 batang lobak merah _ d hiris
1 tin cendawan butang _ d hiris
3 ulas bawang putih _ d cincang
Oregano
Serbuk lada hitam
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
10 helai lettuce
Keju parut
Bhn² Sos
1 tangkai daun bawang _ d cincang
2 biji tomato _ d potong dadu kecil
2 ulas bawang putih _ d cincang
1 tin kecil ( 220 gm ) pati tomato
1 biji limau kasturi ( ambil airnya sahaja ) _ kalau suka masam boleh tambah yer
Sedikit gula
Garam
Cara²
2 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air panas
1/4 cawan air sejuk
*( Nak bubuh garam pun boleh.. i tak bubuh yer )
Minyak zaitun / mentega
Bhn² Inti
1 ketul peha ayam _ d buang kulit dan d potong kecil
1 biji cili merah _ d hiris
:: Sebelum d bakar d dalam oven :: |
1 biji bawang besar _ d hiris
1/2 batang lobak merah _ d hiris
1 tin cendawan butang _ d hiris
3 ulas bawang putih _ d cincang
Oregano
Serbuk lada hitam
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
10 helai lettuce
Keju parut
Bhn² Sos
1 tangkai daun bawang _ d cincang
2 biji tomato _ d potong dadu kecil
2 ulas bawang putih _ d cincang
1 tin kecil ( 220 gm ) pati tomato
1 biji limau kasturi ( ambil airnya sahaja ) _ kalau suka masam boleh tambah yer
Sedikit gula
Garam
Cara²
:: Gambar A :: |
- ~ Untuk adunan tepung.. Campurkan tepung dengan air panas ( jangan guna tangan yer.. hehe ).. Uli sehingga sebati. Kemudian masukkan air sejuk dan uli dengan tangan sehingga ianya lembut.. Tutup dengan kain basah dan rehatkan sekurang²nya selama 1 jam.
- Setelah itu.. uli adunan memanjang.. bahagikan kepada 10 bahagian kecil.. Gelek dengan papan penggelek sehingga nipis.
- Panaskan sedikit minyak zaitun atau mentega ( i guna minyak zaitun jer ).. Masukkan adunan tepung tadi dan masak sehingga ianya kekuningan sebelah menyebelah. Angkat dan ketepikan.
- ~ Untuk intinya.. Panaskan sedikit minyak zaitun / minyak masak yang lain. Masukkan bawang putih dan bawang besar... tumis sehingga naik baunya.
- Kemudian masukkan ayam dan biarkan seketika.
- Masukkan capsicum, cendawan butang, cili merah dan lobak. Gaul rata.
- Masukkan pula oregano, perencah pati ayam, garam dan serbuk lada hitam. Masak sehingga ianya garing. Angkat dan ketepikan.
- ~ Untuk sosnya .. Panaskan sedikit minyak.. tumiskan bawang putih sehingga terbit aromanya.
- Masukkan semua bahan² yang lain.. Gaul dan setelah ianya mendidih.. angkat dan ketepikan.
:: Gambar B :: |
- Ambil sekeping adunan tepung yang d goreng tadi.. Lapiskan dengan sehelai lettuce d atasnya. Kemudian bubuhkan inti d tengah²nya seperti dalam Gambar A.
- Gulung dengan kemas seperti Gambar B. Kemudian potong kepada 2... Taburkan dengan keju parut dan bakar sekejap d dalam oven.
- Setelah ianya masak.. makan dengan sos.
- Selamat mencuba..
:: Setelah ianya d bakar d dalam oven :: |
No comments:
Post a Comment