Wednesday, June 18, 2014

BISKUT CAPPUCINO SLICE








Resepi ni boleh diambil dari blog Kak Wan@Resepi Citarasawan
Kalau nak mudah boleh tengok step by step dari blog Kak Wan tu yer…klik di SINI…QH tak dapat nak sediakan…sebab masa tak mengizinkan…untuk resepi ni jugak QH ikut saje macam mane cara Kak Wan keseluruhannya…pertama kali membuat biskut dengan cara ni jadi tak berani la nak diolah ape2…hihihi…agak mudah jugak buat biskut ni dan tak payah susah2 untuk menerap bagai tu…senang menggunakan loyang cutter tu…sekejap je dah boleh dapat dalam 60 biji kukis ni…hihihi…
Ok la jom tengok resepinye…pada Kak Wan…QH ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada akak sebab sudi berkongsi resepi biskut2 raya ni yang sedap2 dan mudah jugak untuk QH cuba…jika ade yang terlebih atau terkurang tu harap dimaafkan yer kak…QH mohon untuk memanjangkan pula resepi ni di sini yer…selamat mencuba semua…


BISKUT CAPPUCINO SLICE
Bahan A
210gm mentega
100gm gula perang
1 sudu teh cappuccino emulco
Bahan B (di ayak bersama)
250gm tepung gandum
90gm tepung jagung
50gm susu tepung
60gm serbuk kacang tanah
Topping coklat
230gm coklat masakan
10gm cocoa butter
(dicairkan secara double boiler)
Hiasan : Jumbo Heart, Croquant
Loyang 10’ x 10’ x 2 dengan cutter – Cara Memasang Cutter
Caranya
1.     Pukul bahan A hingga berkrim, masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2.  Alas loyang 10x10 dan alas dengan kertas minyak, biarkan lebihan kertas 1” keluar dari loyang.
3.   Ambil doh seberat 600gm dan canaikan doh ke dalam acuan dan ratakan. Masukkan pemotong (cutter) dan tekan padat ke dasar loyang. Cucuk permukaan doh dengan garpu.
4.  Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140C selama 40 minit atau sampai kekuningan.
5.   Setelah biskut sejuk bukakan cutter dan tuangkan coklat masakan hitam yang dicairkan, ratakan.
6.   Letakkan kembali cutter ke tempat asalnya berpandu kepada jalurannya (jika nak buat marble, lakukan ketika coklat masih cair baru diletakkan cutter).
7.   Masukkan balik cutter ke dalam loyang, letak jumbo heart dan croquant dan biar coklat membeku.
8.   Setelah coklat beku bolehlah dibuka cutter.


Sumber: Qasey Honey
http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/08/biskut-cappucino-slice.html

No comments:

Post a Comment