Resepi ni boleh diambil dari blog Kak Wan@Resepi Citarasawan…
Kalau
nak mudah boleh tengok step by step dari blog Kak Wan tu yer…klik di SINI…QH
tak dapat nak sediakan…sebab masa tak mengizinkan…untuk resepi ni jugak QH ikut
saje macam mane cara Kak Wan keseluruhannya…pertama kali membuat biskut dengan
cara ni jadi tak berani la nak diolah ape2…hihihi…agak mudah jugak buat biskut
ni dan tak payah susah2 untuk menerap bagai tu…senang menggunakan loyang cutter
tu…sekejap je dah boleh dapat dalam 60 biji kukis ni…hihihi…
Ok
la jom tengok resepinye…pada Kak Wan…QH ingin mengucapkan ribuan terima kasih
pada akak sebab sudi berkongsi resepi biskut2 raya ni yang sedap2 dan mudah
jugak untuk QH cuba…jika ade yang terlebih atau terkurang tu harap dimaafkan
yer kak…QH mohon untuk memanjangkan pula resepi ni di sini yer…selamat mencuba
semua…
BISKUT CAPPUCINO SLICE
Bahan A
210gm
mentega
100gm
gula perang
1
sudu teh cappuccino emulco
Bahan B (di ayak bersama)
250gm
tepung gandum
90gm
tepung jagung
50gm
susu tepung
60gm
serbuk kacang tanah
Topping coklat
230gm
coklat masakan
10gm
cocoa butter
(dicairkan
secara double boiler)
Hiasan
: Jumbo Heart, Croquant
Loyang
10’ x 10’ x 2 dengan cutter – Cara Memasang Cutter
Caranya
1.
Pukul
bahan A hingga berkrim, masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Alas loyang 10x10 dan
alas dengan kertas minyak, biarkan lebihan kertas 1” keluar dari loyang.
3.
Ambil
doh seberat 600gm dan canaikan doh ke dalam acuan dan ratakan. Masukkan
pemotong (cutter) dan tekan padat ke dasar loyang. Cucuk permukaan doh dengan
garpu.
4. Panaskan ketuhar. Bakar
pada suhu 140C selama 40 minit atau sampai kekuningan.
5.
Setelah
biskut sejuk bukakan cutter dan tuangkan coklat masakan hitam yang dicairkan,
ratakan.
6.
Letakkan
kembali cutter ke tempat asalnya berpandu kepada jalurannya (jika nak buat
marble, lakukan ketika coklat masih cair baru diletakkan cutter).
7.
Masukkan
balik cutter ke dalam loyang, letak jumbo heart dan croquant dan biar coklat
membeku.
8.
Setelah
coklat beku bolehlah dibuka cutter.
Sumber: Qasey Honey
http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/08/biskut-cappucino-slice.html
No comments:
Post a Comment