Penyediaan dan pengendalian frozen foods
A friend of mine - Tinie requested me to write an entry regarding frozen foods. Wahhh tetiba perasan diri ni jadi chef pro pulak, hahaha.
Mula berjinak2 buat frozen foods ni sejak awal2 kahwin, for those yang tak tahu, I kahwin masa masih study in 3rd year. Dengan komitmen terhadap pelajaran dan tanggungjawab sebagai isteri, memang kena laa pandai2 mengurus masa kan, myLove pulak dah pun bekerja pada masa tu, keluar pagi balik malam so memang tak boleh sangat nak harap dia tolong hal ehwal house chores ni. Disebabkan belum ada anak dan duk rumah pun kecik cinonet, kerja2 lain tu no hal sangat, in fact masa belum ada anak seminggu sekali ja basuh baju pakai washing machine, tiap2 hari basuh baju pakai tangan hokey. Tapi bila masuk bab memasak adalah sedikit leceh, sebabnya nak kena sediakan breakfast, bento(=bekal lunch), minum petang dan dinner everyday without skip! Dari situlah keluar idea nak buat frozen foods ni. Memang tersangatlah membantu, nak2 time tak sempat masak, time balik kelas lewat badan dah penat, time tetiba takdak idea nak masak apa, time exam sibuk nak study, time report/assignment bertimbun dan tak lupa jugak time malas, hahaha. Okeh, yang mukaddimah panjang sedepa ni dia tak tanya pun sebenarnya. Dia suruh tulis apa2 berkaitan penyediaan dan pengendalian frozen foods saja, ngeeee...
Kalau cakap pasal frozen kuih-muih, banyak sangat boleh di-frozen. Habaq mai nak beku apa, rasanya semua boleh, donat, karipap, pau, roti canai, murtabak, kuih bom, nugget, bergedel, keria, kuih kacang, pulut panggang, pulut dakap, lopes, cekmek molek, hish banyaklah. Bila mai mood rajin nak kelebek kuih, haa time tu buat siap2 banyak terus, pack cun2 dan susun masuk freezer. Nanti anytime nak makan, keluarkan dan goreng/kukus/bakar laa ikut kesesuaian. Menurut penjual2 kuih frozen, kuih2 ni mampu tahan up to 3months, perghhh lama tu, kalau kat rumah ni paling lama simpan pun sebulan ja kot, sat sangat dah licin...
Untuk penyediaan lauk-pauk frozen pulak, base on pengalaman sendiri masa tinggalkan myLove ketika balik bersalin dulu, dalam 2bulan lebih jugak laa lauk-pauk ni boleh tahan(read: tak rosak/basi), tapi janji pengendaliaannya kena pada cara. Untuk buat lauk-pauk frozen ni kalau nak simpan dalam seminggu saja boleh laa pakai seafoods dan daging, tapi kalau nak simpan berbulan2 tu better guna ayam laa. Sebabnya untuk yang nak simpan lama tu kena cari resepi yang ayamnya digoreng terlebih dahulu. Ni untuk elakkan ayam resap kuah, nanti tak sedap. Selalunya I goreng ayam agak garing baru campur masuk kuah. Tapi kalau in case nak buat base lauk saja contoh macam sambal kosong, masak merah kosong, masak serai kosong dan yang ala2 gitu, takdak hal laa. Sebolehnya elakkan masak benda bersantan atau bersayur(paprik/tomyam/kari).
Pengendalian frozen lauk-pauk ni pulak, kita pack dalam bekas2 kecik agak2 untuk sekali makan saja. Hal ni penting supaya bila nak panaskan tu nanti kita tak perlulah keluarkan sebekas besar, cedok sikit lepas tu buh dalam freezer balik, nanti cepat basi masuk-keluar-masuk-keluar gitu kan. Kalau dah siap pack kecik2 senang sikit, kita keluarkan bahagian yang kita nak makan saja, hat lain tu tak usik.
Contoh lauk-pauk yang boleh di-frozen lama ialah ayam masak sambal, ayam masak merah, ayam masak serai, ayam 3rasa, ayam masak acar(macam sambal ayam tapi letak biji sawi dan cuka), tu ja kot yang I pernah buat.
Bagi ibu2 yang rajin dan nak memasak tapi selalu kesuntukan masa(especially for working mommies), the way kita manage bahan2 memasak ni pun boleh membantu mempermudahkan dan mempercepatkan proses memasak.
1. bawang merah dan bawang putih boleh dikupas siap2 untuk seminggu. Masukkan secara berasingan dalam tupperware kering yang bertutup dan simpan dalam fridge. Sila jangan basuh bawang2 tersebut, kupas dalam keadaan kering, nanti nak guna baru basuh.
2. bawang merah, bawang putih dan halia boleh di-blend siap2 untuk kegunaan seminggu. Simpan dalam bekas bertutup dan letak kat bahagian paling sejuk dalam fridge(bukan freezer ok, kalau peti ais jenis atas freezer tu, buh kat tingkat paling atas dalam fridge, errr faham ker tak ni? haha).
3. cili boh pun sama, rebus dan blend siap2, buh garam sikit untuk tahan lama. Simpan kat tempat yang sama dengan bawang blend.
4. ayam, ikan,udang, sotong, daging bla3 tu semua bila beli persiang siap2 dan pack-kan kecik2 agak2 untuk sekali masak. Nanti senang nak defrost, tak payah tunggu lama, tak payah terhegeh2 nak persiang, semua dah ready, main campak2 saja.
Kalau nak kira dari work management, I'm sure working mommies out there ramai lagi yang terer kan. So guys, anyone care to share any tips?!
Ada tambahan info:
- my sil - kaklong 'pesan' supaya lauk-pauk yang nak di-frozen tu kita kena sejukkan terlebih dulu baru masuk freezer ye, kalau tak buat gitu cepat ler rosak/basi
- untuk buat kuih-muih frozen, kebanyakan kuih kita kena masak half-cook terlebih dulu sebelum di-frozen, contoh macam donat, roti canai, pau, cek mek molek, murtabak, kuih bom, kuih kacang bla2, masak sikit saja sebagai 'ambil syarat', tapi ada jugak yang tak payah masak langsung, boleh terus bekukan macam karipap, keria dll. Kalau ikut my mom, lepas dah kelebek2 tu dia atur atas dulang/pinggan dan masukkan dalam freezer sekejap, agak2 dah keras dia keluarkan dan susun kuih dalam tupperware then bekukan semula. Masa nak goreng tu tak perlu tunggu kuih2 ni nyahbeku, boleh goreng terus masa tengah keras2, kalau tak boleh tanggal satu2 sebab lekat pun takpa, nanti kuih2 tu tertanggal sendiri.
Sumber: http://ourlovestory-7777.blogspot.com/2010/06/penyediaan-dan-pengendalian-frozen.html
No comments:
Post a Comment