Sumber: Azie Kitchen
http://aziejaya.blogspot.com/2012/01/nasi-ayam-hainan.html
http://aziejaya.blogspot.com/2012/01/nasi-ayam-hainan.html
NASI AYAM HAINAN
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam
kosher salt
4'' halia muda saiz 1/4'' setiap satu
2 batang daun bawang saiz 1" setiap satu
1 sudu kecil sesame oil
UNTUK NASI
2 sudu besar chicken fat atau 2 tbsp vegetable oil
3 ulas bawang putih - cincang
1'' halia muda - cincang
2 cawan beras basuh dan rendam dalam 10 minit
2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu kecil sesame oil
1 sudu kecil kosher salt
UNTUK SOS CILI
1 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar air rebusan ayam
2 sudu kecil gula
2 sudu besar sriracha chili sauce
4 cili merah dan sedikit cili padi
4 ulas bawang putih
1'' halia
sedikit garam
UNTUK SOS AYAM
1 sudu besar minyak garlic
1 sudu kecil sesame oil
5 sudu besar light soya sauce
1 1/2 sudu besar gula
3 sudu besar air rebusan ayam
UNTUK HIASAN
1/4 cawan dark soy sauce
Sedikit daun ketumbar
1 timun
CARA CARA
1. Bersihkan ayam dengan menggosok
kulitnya dengan garam luar dan dalam bagi menghilangkan sebarang
kekotoran. Bilas. Lumurkan garam luar dan dalam. Masukkan halia dan
batang daun bawang ke dalam ayam. Letakkan ayam ke dalam periuk besar
dan isi dengan air setinggi 1 inci menenggelamkan ayam. Panaskan dengan
api yang besar sehingga menggelegak. Sebaik memggelegak, perlahankan
api bagi air mendidih perlahan selama 30 minit. Cucuk dengan chopstik di
bahagian paha untuk melihat samada ayam dah masak.
2. Selepas ayam masak, tutup api,
keluarkan dan rendam ayam dalam air ais untuk menyejukkannya dan
menghentikan proses ayam dari terus masak. Ini akan menjadikan kulitmya
rangup dan isi nya lembut. Buang halia dan daun bawang. Simpan air
rebusan untuk kegunaan lain.
3. Untuk memasak nasi: Tos beras yang
direndam. Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam, masukkan bawang
putih dan halia sehingga wangi. Masukkan beras dan goreng sekejap
dalam 2 minit. Masukkan minyak sesame dan garam. Masukkan air rebusan
ayam dan masaklah dalam periuk elektrik. Jika suka boleh juga letak daun
pandan.
4. Sementara nasi masak, keluarkan ayam
dari air ais dan lumurkan luar dan dalam dengan minyak sesame. Potong
ayam untuk dihidangkan. Atau boleh juga, dipotong dahulu sebelum
melumur. Sebelum dihidang, tuang sos ayam ke atas ayam yang dipotong
5. Untuk membuat cili sos: Kisar semua bahan sehingga halus.
6. Untuk membuat sup: Panaskan sup dan masukkan garam dan masukkan bawang goreng atau daun bawang sebagai hiasan.
Hidangkan nasi ayam dengan sos cili,
dark soy sauce, hirisan timun dan sup. Letakkan daun ketumbar atas ayam
dan sedikit atas nasi.
antara bahan diperlukan |
gosokkan ayam dengan garam di bahagian luar dan dalam |
masukkan halia dan daun bawang ke dalam ayam |
rebus hingga menggelegak dan kemudiannya api diperlahankan |
setelah masak rendam ayam dalam air ais |
potong ayam sebelum dilumur sos ayam |
lumur sos ayam sebelum dihidangkan |
minyak dari lemak ayam diguna untuk menumis bawang putih dan halia |
goreng beras sebelum dimasukkan minyak bijan dan garam |
bahan untuk dibuat sos cili |
sos cili yang sudah siap |
sos ayam. sos cili dan sayuran |
siap untuk dinikmati ... silakan |
No comments:
Post a Comment