Sumber: http://ernyfirdaus.blogspot.com/2013/05/resipi-sotong-sumbat-masak-sambal.html
Bahan-Bahan:
Cili Kering (ikut tahap kepedasan masing-masing)
2 batang serai
2 biji buah keras
Bawang Merah
Bawang Putih
Sedikit halia
Sedikit Belacan
(* Semua bahan-bahan di atas untuk dikisar)
7 ekor sotong (saiz besar)
1/2 kilo udang (saiz kecil, dibuang kulit dan dicincang
halus)
Sedikit daun bawang
Cili Merah (dipotong halus)
Sedikit garamSerai untuk dititik ke dalam kuah
1 biji santan
Cara Membuat:
Penyediaan Sotong
1. Isi udang yang dicincang dicampur bersama daun bawang dan hirisan cili merah. Gaulkan bersama sedikit garam.
2. Sumbatkan ke dalam sotong dan gunakan lidi untuk tutup hujungnya.
3. Setelah siap, goreng sotong seketika di dalam minyak panas. Isi yang disumbat tadi, jangan terlalu padat sebab sotong biasanya akan mengecut apabila dimasak. Kalau terlampau padat, risau terburai isinya waktu menggoreng.
Inilah isi udang yang dicincang bersama daun bawang dan cili merah,
utk disumbat ke dalam sotong
Penyediaan Kuah
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yang dikisar.
2. Kacau sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan air. Masukkan lebihan isi udang yang dicincang ke dalam kuah untuk berikan kepekatan kepada kuah.
3. Masukkan serai yang dititik bersama sedikit air asam jawa.
4. Perisakan dengan sedikit garam. Kemudian masukkan sotong.
5. Akhir sekali masukkan santan dan biar sehingga mendidih. Terus padamkan api,
6. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment