Waktu memasak : 25 minit
Saiz hidangan untuk : 4 orang
BAHAN-BAHAN:
Saiz hidangan untuk : 4 orang
BAHAN-BAHAN:
- 300 gm sotong
- 3 sudu makan cili
- 240gm pulut | telah ditanak
- 250gm santan
- 3 batang serai
- 2.5cm lengkuas
- 2 biji buah keras
- Garam dan gula secukupnya
-
Sedikit lidi
CARA MEMASAK:
- Sumbat pulut yang telah ditanak ke dalam perut sotong. Cucuk perut sotong dengan lidi dengan kemas.
- Kisar halia, serai, lengkuas dan buah keras sehingga halus.
- Selepas itu, masukkan santan dan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Kacau dan masak di atas api yang perlahan.
- Masukkan sotong yang telah disumbat dengan pulut tadi. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kering sedikit.
- Setelah itu, angkat dan hidangkan. Sedia dinikmati.
Sumber: http://rasa.karangkraf.com/resipi-menu/ayam/sotong-sumbat-1.56163
No comments:
Post a Comment