Wednesday, June 11, 2014

BISKUT MAKMUR SABAH


Photo: Resepi Biskut Makmur Sabah
Resepi daripada : Naza Awang 

Bahan - Bahan :

1 1/2 kilo tepung gandum 
250 g mentega - lembut
1 sb minyak sapi
1 sk garam halus 
Bahan2 inti
600 g kacang tanah 
250 g mentega - lembut 
400 g gula serbuk 
sedikit garam 
gula kastor/gula halus utk tabur 

Cara - Cara Membuat Doh
 
1. pukul mentega dan minyak sapi hingga 1/2 kembang dan masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga boleh dibentukkan.
2. ambil sedikit adunan,leperkan dan isikan dgn inti yg tlh disediakan. sepit diatasnya seperti bentuk daun kemudian atur dlm dulang pembakar dan bakar dgn suhu 150C selama 25-30 min. setelah masak,tabur rata dgn gula. 

Cara- Cara Membuat Inti (ofkos la kena sediakan lebih awal)

1. kacang tanah dibakar dlm oven. dibuang kulitnya dan dikisar halus. kemudian dicampurkan dgn mentega dan gula dan digaul sebati.
2. ambil sedikit inti dibulat2kan seperti guli2 kecil dan disimpan didlm esbok. tujuannye supaya inti tidak berderai ketika diisi ke dlm adunan doh.


Resepi daripada : Naza Awang

Bahan - Bahan :

1 1/2 kilo tepung gandum
250 g mentega - lembut
1 sb minyak sapi
1 sk garam halus
Bahan2 inti
600 g kacang tanah
250 g mentega - lembut
400 g gula serbuk
sedikit garam
gula kastor/gula halus utk tabur

Cara - Cara Membuat Doh

1. pukul mentega dan minyak sapi hingga 1/2 kembang dan masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga boleh dibentukkan.
2. ambil sedikit adunan,leperkan dan isikan dgn inti yg tlh disediakan. sepit diatasnya seperti bentuk daun kemudian atur dlm dulang pembakar dan bakar dgn suhu 150C selama 25-30 min. setelah masak,tabur rata dgn gula.

Cara- Cara Membuat Inti (ofkos la kena sediakan lebih awal)

1. kacang tanah dibakar dlm oven. dibuang kulitnya dan dikisar halus. kemudian dicampurkan dgn mentega dan gula dan digaul sebati.
2. ambil sedikit inti dibulat2kan seperti guli2 kecil dan disimpan didlm esbok. tujuannye supaya inti tidak berderai ketika diisi ke dlm adunan doh.

No comments:

Post a Comment